Predaj mobilov rastie, Nokia vedie.

22.03.2004 Celý región

Podľa informácii spoločnosti Gartner sa za minulý rok predalo viac ako 520 miliónov mobilov, čo je o 20 % viac ako v roku 2002.
Odhady predaja na tento rok hovoria dokonca o čísle 580 miliónov.
Takze tí, ktorí tvrdili že predaj mobilných telefónov sa spomaľuje, boli na veľkom omyle.

Bez akýchkoľvek argumentov sa dá konštatovať, že mobilný biznis je na tom dobre. Predajné čísla zaskočili nejedného analytika, ktorí očakávali zabrzdenie predaja. A už teraz sa dá predpokladať, že svoje prognózy si vylepšia aj na tento rok, pretože už prvé čísla o množstve predaných telefónov v prvom štvrťroku sú veľmi optimistické. Predaj rastie o 15 % rýchlejšie ako v rovnakom období minulého roka. Trh nepodcenili len analytici, ale aj niektorí výrobcovia mobilných telefónov, ktorí na základe svojich chybných stratégii nedokázali uspokojiť vysoký dopyt po svojich produktoch, čím stratili vzácny trhový podiel. To sa napríklad stalo spoločnostiam ako Sony Ericsson a Motorola.

A čo je príčinou rastu predaja?
Tento pozitívny trend bol zapríčinený hlavne novými mobilnými telefónmi s farebným displejom, integrovaným fotoaparátom, či s možnosťou posielania MMS. V neposlednom rade k tomu prispel veľký záujem o lacné telefóny v rozvojových krajinách ako Rusko, India a Čína.
 

Vyberte región